2009. június 15., hétfő

LG KM900 - ráncfelvarott Samsung i900?


A mai cikkben górcső alá veszem az LG új felsőkategóriás érintőkijelzős üdvöskéjét, a LG KM900 mobiltelefont, ahogyan azt sokan már Arena néven megismerhették.

Ahogy azt a címben is jeleztem, sok hasonlóság vélhető fel az Arena (LG KM900) és az Omnia (Samsung i900) között és így mintegy összehasonlítás jelleggel írom a cikket.

Viszont badarság lenne egy több mint fél éves modellel összehasonlítani a nemrég debütáló KM900 mobiltelefont, hiszen a mobilpiacon ez már nagy idő, így inkább a Samsung egy frissebb modelljével hasonlítom össze, a i8910-el, azaz az Omnia HD-vel.


Külsőre a készülék kellemes, egyszerű fémes formavilággal rendelkezik, bár nekem személy szerint a fém anyaghasználat kicsit kellemetlen, főleg a hideg téli időkben, mikor az archoz kell emelni az áthűlt készüléket.

A KM900 3”os kapacitív edzett üvegű érintőkijelzője az LG eddigi telefonjaihoz képest nagy, ámbár az OmniaHD 3.7” méretéhez már kevésbé tűnik annak. A kisebb méretért viszont kárpótol minket a nagy 480*800as Wide VGA felbontás, mindezt 262ezer színben. Az előlapon természetesen helyett kapott egy VGA kamera a jó minőségű videó telefonáláshoz, továbbá a standard piros és zöld gombok, illetve középen a menüválasztó.

Az Arena kategóriájában könnyűnek mondható a maga 117 grammjával, ezzel nemhogy az OmniaHD, hanem az i900as súlya alá is sikerült vinniük a készüléket az LG-nek. A kamerája a manapság már csak átlagosnak mondható 5 Mpxel, viszont a vaku Xenon, ellenben a Samsung kisebb fényerejű LED-es megoldásával. Az autófókusz és a 4* zoom már-már standardnak mondható ebben a kategóriában.

A KM900 telefon megkapta a Dolby Mobile minősítést, mely garantálja, hogy a telefonunk igazán jól fog muzsikálni a 3.5-es jack-en keresztül, ami még mindig nem standard Samsungéknál. Rákanyarodva kicsit a multimédiára a telefon a szokásos 3gp, mpeg4, h263/264 mellett immár hivatalosan is Divx illetve Xvid kompatibilis. Továbbá a kamera felbontása DVD minőségben (720*480) is képest felvenni 30 képkocka per másodperccel. Ez persze elmarad a már nevében is kihangsúlyozott Samsungnál a HD(1280*720) rögzítéshez, de nem rossz. S mindezt teszi a belső 8 Gigabájtos memóriájába, mely ellentétben az OmniaHD max 16-osával, itt akár 32 Gigabájtos memóriakártyával is bővíthető.

A készülékben már a 2.1es szabványú Bluetooth található meg, mely tulajdonképpen csak kisebb biztonsági javításokkal tér el a 2.0-ás szabványtól. A WiFin kívül megtalálható benne az összes mobilkommunikációs forma egészen a 7.2 Mbites HSDPA-ig, viszont az i8910-ben megtalálható HSUPA még nincs, így a gyorsabb feltöltésről le kell hogy mondjunk.

Jópofa dolog az FM-transmitter, azaz a rádió-adó. Ezzel a lehetőséggel élvén a telefonunkról sugározhatunk rádióra zenét, a hatótávolsága kb. 3 méter. A KM900 rendelkezik AGPS-el is, bár a felhasználási területe az Arena saját szoftveréből adódóan csak a Google maps alkalmazás lehet, tehát navigálásra nem az igazi, mondhatni labdába sem rúghat az i900as Windows Mobile operációs rendszerén futó IGO-jával, illetve az i8910es Symbian operációs rendszerén futó Garminnal.

Eme szoftveres hátránya a KM900 mobilnak egyben az előnye is, mivel a szoftver teljesen a telefonra van szabva így jobban tudja kihasználni annak a hardverét. Ebből adódóan optimalizáltan, gyorsan futnak rajta a programok. Az S-Calss 3D-s felhasználói felület 4 kezdőképpel rendelkezik, melyeket testre szabhatunk, ilyet ugyebár már láthattunk a Sony Ericsson X1-ben, viszont nem ilyen sebességgel az előbb említett okok miatt. Egy most megjelenő érintőkijelzős készüléknél sem maradhat el a Widgetes felület mely a Samsungnál debütált, illetve egy ikonos, mely kísértetiesen emlékeztet az Iphone rendszerére.

A KM900 mobiltelefon egy a magához a készülékhez képest nem nagy 1000mAh akkumulátor található, a gyári adatok szerint az Arena beszélgetési ideje 3 óra, a készenléti ideje pedig 227 óra, amit azért érdemes fenntartásokkal kezelni.



Összességében egy jól összerakott (a szó szoros- ás tágas értelmében) készülék a KM900, mely több mint egy Samsung i900, viszont néhány dologban alul marad az új i8910 OmniHDval szemben.

Ha felkeltette figyelmedet az LG Arena, látogass el a
http://www.geomobil.hu/ oldalra ahol hálózatfüggetlenül vásárolhatod meg, kedvezményes áron!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése